Kategoriat
Yleinen

Käänteinen sateenkaari

Ymmärrän mieleni olevan henkisen maailman ruokalautanen. Kuin sateenkaari joka aukeaa ylös päin. Siitä elävät henkiset olennot niin hyvässä kuin pahassa.

Cherokee intiaanien vanhassa tarussa puhuttiin henkisen olennoista susina. Eli jos piehtaroit ahdistuksissa ja peloissa kasvatat pahaa sisäistä suttasi. Toisaalta ilo, rauha ja rakkaus elättää toisenlaisia sisäisiä olentoja.

Rudolf Steiner puhuu vastaavasti kuinka ihmisten ahdistukset ja pelot ovat ihmisten maailmaa vastustavien henkisten olentojen ruokaa. Ilman tätä ruokkimista olisi ihmisten maailman olemassa olo taatunpaa.

Taiteen teossa luot äänteitä, säveliä, värejä. Et välttämättä taiteen kokijana jää äänteisiin, säveliin tai väreihin, vaan vastaanottaessasi näistä punoutuu kokonaisuus. Mutta esittäjänä olen viehättynyt mahdollisuudesta pureutua kokonaisvaltaisesti osasiin, jättäen suosiolla osasten loogiikan sillat katsojan vapaalle vastaanottajan vastuulle. Miksi näin? Koska koen osasten saavan näin minun huomiostani mahdollisuuden kuin esanssoitua.

Vahviten työstän tätä oppimillani puheen ilmaisumuodoilla. Ne esanssoituessa alkavat elää kuin ilo, rauha tai rakkaus, sellaisina substansseina mitä hyvät olemukset käyttävät vuodattaakseen ihmiskunnalle rakentavaa tulevaisuutta.

Näin on minulla jokaisen LEATEAtterin ohjelmistossa olevan esityksen kanssa. Jokainen esitys on oma hiottu looginen kokonaisuutensa, jonka katsoja ehkä ottaa vapaudessaan vastaan. Luottamuksesta tähän voin minä esittäessäni täysin unohtaa kokonaisuuden ja elää yllättävästi minua vastaan tulevissa hetkissä täyttyen hengittävällä elolla ilmaisumuotojen substanssissa.

Viikko sitten koin konkreettisesti miten toteutui dilemma, että mitä enemmän unohdan kokonaisuuden sitä paremmin yleisö luo kokonaisuutta. Klovnin elämä klovnerian maailma erityisesti vahvisti tätä mahdollisuutta nähdä esittäjänä puut metsältä ja antautua mahdollisuudella ottaa esiintyessään vastaan sisäistä mutta myös ulkoista vuorovaikutuksen substanssia.

Olen herännyt laajentamaan tätä kokonaisvaltaisesti elooni, tunteisiini, vuorovaikutuksiini. Jokainen lauluni, ajatukseni, sanani, rukoukseni, liikkeeni, tekoni, havaintoni voi olla portti täyttää sateenkaareni sisin olentojen ravinnoksi.

Elämä ja taide

Emme elä akvaariossa vaan jatkuvassa vuorovaikutuksessa kaiken maailman kanssa. Niin hyvässä kuin pahassa, niin näkyvässä kuin näkymättömässä, niin arjessa kuin pyhässä, niin asemilla kuin kodeissa, niin päivässä kuin yössä, niin esityksissä kuin siviilissä. On etuoikeutettua nähdä, tuntea ja uskoa tämä.

Tekijä Jari Miettinen

Taiteellinen johtaja, joka vastaa LEATEAtterin esitysten klovnista nimeltä Poll ka Pell.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s