Kategoriat
Yleinen

Valmis juhlaan

Ajatella – niin moni kuitenkin haluaa tulla minua katsomaan ja juhlimaan 60 vuottani maanpäällä. Lasipalatsin Bio Rex oli vapaa su 11.9. niin se oli sitten siinä – fyysistä lausuntaa kuten klovneria on fyysistä teatteria. Tuntuu, että syksystä 1986 alkanut matkani puheenilmaisumuotojen äärellä pääsee viimein maaliin. Siitä alkaen olen miettinyt mitä minä niillä teen. Johonkin näitä tulisi käyttää. Tuli draamaopinnot Tampereen yliopistossa, tuli näyttelijyys Teatteri Mukamaksessa, tuli Suomen Lausujain Liiton jäsenyys, tuli 17 vuotta Teatteri Taawettia, tuli pro gradu, tuli uusi oma teatteri, tuli klovnikurssi, tuli klovnin syntymä.

puheenmuodostuslausujaklovni Poll ka Pell

Nyt on juhlan aika. Puitteet ovat oivat. Juhlayleisöä on sievoisesti. Tuskin maltan odottaa, kun klovni astuu verhon takaa estraadille ja saa kuvitella edessään 4000 hengen katsomon.

1986 syksyllä Lahden Sylvia-kodin taideseminaarissa Martin Gullin johdattelu Sprachgestaltungiin oli minulle kohtalokasta. Sitä ennen olin jo kaksi kertaa pyrkinyt Teatterikorkeakouluun ja kerran Tampereen yliopiston näyttelijäntyön koulutusohjelmaan. Parhaimmillaan pääsin hakijoista 40 joukkoon. Lahdessa teorian kohtaaminen aukaisi levittävästi tulevaisuuden akkunaani, että olin valmis pyrkimään teoreettisempaan teatterin tekemiseen eli Tampereen yliopiston yleisen kirjallisuustieteen draamalinjalle, jonne pääsin syksyllä 1987 reippaalla riman ylityksellä.

Opinnoissa ajauduin haastattelemaan Teatteri Mukamaksen henkilökuntaa ja sain vihiä, että osa heistäkin oli kiinnostunut samoista virikkeistä kuin minä. Pestauduin Mukamaksen palvelukseen lopulta kuudeksi vuodeksi, minä aikana alkoi Helsingin Snellman-korkeakoulussa puhe- ja draamataiteen linja, jolla oli kytkös Steinerin impulssiin. Jatkoin taivaltani sinne kolmannelle koulutettavalle katraalle. Sieltä löysin lausuntataiteen ja pääsin valmistuttuani Suomen Lausujain Liittoon taiteilijajäseneksi elokuussa 2000.

Nyt 11.9.2022 olen valmis siihen, ettei Sprachgestaltung enää minua hävetä. Se kummitteli minulle siis jo 36 vuotta. Se teki elämästäni tähtensä sivutoimista. Täältä tullaan laistamaton elämä. Vihdoin olen päätoiminen ja innoissani. Kiitos klovnini Poll ka Pellin.

Lisäys 13.9.2022:

Kiitos ihanalle yleisölle. Kiitos kaikille esitystä tukeneille. Kiitos onnittelijoille. Paikalla oli 53 ja maksaneita oli 59. Esitys Leateatteri OY:n lähtölaukaisuna onnistui. Facebookista löytyy tällaisia palautteita:
”Kiitos! Oli hieno kokonaisuus. Koskettava.”
”Pol ka Pel ( Poll ka Pell) Jari Miettinen: Kiitos:Pikku Prinssi, nukketeatterista (ilman nukkeja), laulusta, aitoudesta, koskettavuudesta, ihmeellisen selkeästä tekstistä. Olisin halunnut laulaa kanssasi…”
”Kiitos herkästä ja intensiivisestä tulkinnasta! Näinkin klovneria toimii.”
Ihana ajatella ja suunnitella eilisen kokemuksen jälkeen jatkoa.

Tekijä Jari Miettinen

Taiteellinen johtaja, joka vastaa LEATEAtterin esitysten klovnista nimeltä Poll ka Pell.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s