Kategoriat
Yleinen

Koomikon synty

Kirjastosta tarttui käteen Jonas Gardellin kirja Koomikon synty. Varmaan siksi kun vasta on syntynyt henkilökohtainen klovnihahmoni Poll ka Pell. Sitä halusi jollakin tavalla peilata syntymää. Aloin lukea kirjaa hyvin kiinnostuneena.

Kirjaa edetessäni jouduin riisumaan kaikki ennakkokäsitykseni. Ei ainakaan alkanut aluksi yhtään naurattaa. Kirja kutsui esiin oman 70-luvun nuoruuteni, koululuokkani ja opettajista muistot. Niille antautuessani pystyin hyvin samaistumaan kirjan tunnelmiin. Yhtymäpintaa löytyi yllättävän paljon, vaikka luulisi, että silloin itäsuomalaisen kaupungin ja Tukholman lähiön välillä oli paljon eroa. Kirjan kertojan sielu tuntui universaalilta minulle.

Nyt kirjan jälkeen mietittyäni klovneriaa ja koomikkuutta, tajuan helpotuksekseni miten hauskuus klovneriassa fyysisenä teatterina syntyy aivan eri tasolla kuin koomikon verbaalisessa sanahelinässä. Stand Up -koomikon sanalliseen materiaaliin heijastuu esiintyjän eletyt näkökulmat hyvinkin raadollisesti itsensä naurunalaiseksi saattelemana. Yleisö pääsee vapauttavaan nauruun esiintyjän itselleen nauramisen esimerkistä naurettavaksi katsottuna. Klovneriassa, olen kokenut, eletty elämä on naurettavuudelle yhtä lailla lähtökohta, mutta siitä ei välttämättä rakennu hauskat näkökulmat juttuihin vaan sen sijaan fyysisen teatterin kehoon rakennettu karekterisoitu naurettava henkilökohtainen klovnihahmo. Tämän hahmon aistiva tyhjyys vie katsojan parhaimmillaan ihan jo ensi kohtaamisessa vapauttavaan inhimillisyyteen ja jo ilman että yhtään sanaa on vielä päästetty suusta.

Klovnerian klovnihahmo on jännästi fyysisyyden komiikkaa, kun tavan koomikko voi olla ihan itsensä vain ja naurattaa sielullisuudellaan.

Tekijä Jari Miettinen

Taiteellinen johtaja, joka vastaa LEATEAtterin esitysten klovnista nimeltä Poll ka Pell.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s