Kategoriat
Yleinen

Eteriteetti

Muisti toimii eteriteetissä. Esimerkiksi koko edeltävä eletty elämä voi fyysisen tärähdyksen vaikutuksesta välähdyksen omaisesti kelautua läpi tajunnan, kuten minulle kävi lauantaina 14.1.1984, kun ajoin kolarin Turun moottoritiellä matkalla Tampereelle veljeni perhettä tapaamaan. Tai kun istuu linja-autossa kymmenen tuntia kuoppaisella tiellä matkalla Petroskoihin, niin mieleen tulee kaikki siihen asti elämässä laulettujen laulujen sanat. Niitä riitti siis koko linja-automatkan ajaksi laulaa.

Olen vuodesta 1997 kyhännyt LEATEAtterin ohjelmiston fyysisesti valmiiksi. Kirjoittanut tekstit ja ositetut puheaktit ylös. Hionnut, lisäillyt, poistanut ja esittänytkin kaikkia esityksiä kertaalleen näiden vuosien aikana.

Jännästi muotoutuivat neljä lasten ja neljä aikuisten esitystä suhteessa toisiinsa. Aina yksi aikuisten ja yksi lasten esitys muodostivat parit toistensa kanssa. Siinä missä Nauris-satu puhuu kuin maitohampaan irtoamisyrityksistä, laajentaa Kontiolan kaski runoelma teemaa vaikka kuvaukseksi siitä miten maailma tulee voittamaan Corona pandemian. Tai miten Rukkanen-satu kertoo siitä miten tyhjyydellä on taipumus täyttyä, laajentaa Pikku prinssi -esitys teemaa vielä elämäntarkoituksen löytämiseen. Tai miten Kolme pukkia -satu herättää meitä rohkeuteen ylittämään siltoja, niin Selvänäky -esitys vie meidät siltojen ylityksissä edellisten maanpäällisten elämiemme ymmärtämisen mahdollisuuteen. Tai lopuksi miten Hölynpölylä-satu kertoo miten voimme olla olemassa kun ei ole enää maata jalkojemme alla, niin Rauta meissä -esitys luo ajatuksellista mahdollisuutta sille ihmeelle, että miten mikään ylipäänsä on voinut minnekään koskaan syntyä.

Puhelinluettelovaihe

Nyt ovat siis nämä fyysiset kirjoitetut teksti näihin esityksiin jo fyysisesti olemassa. Äskön luin tekstit puhelinluettelomaisesti äänitteelle. Kestoksi tuli 1 tunti, 44 minuuttia, 2 sekuntia ja 83 sadasosa sekuntia. Tämä kokonaisuus on minulla tarkoitus päntätä päähäni ensin pelkkänä riisuttuna muistinvaraisena eteriteettisenä ilmaisuna, ilman minkäänlaista astraliteettistä tunnetta tai ilmaisullista muotoa. Ihan samalla tavoitteella kuin Waldorf -koulun tokaluokkalaiset kuorona puhuvat joulujuhlassa jouluevankeljumin. Kun teksti kulkee kuin vettä vaan, niin sitten varaan kuluvan vuoden loka-marraskuulle Helsingistä esiintymistilan KAUKAfestarille, jossa saatan uusinta ensi-iltaan koko ohjelmiston. Silloin ovatkin jo kaikki kahdeksan artefaktia valmiina yleisön kohtaamiseen kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, niin pöytäteatteriesityksin lapsille tai lausuntaesityksin aikuisille.

Tekijä Jari Miettinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s