Kategoriat
Yleinen

Rakkauteni Lintukotoon

Vuonna 1997 törmäsin runoelmaan Lintukoto. Opiskelin silloin Snellman-korkeakoulun puhe- ja draamataiteen linjalla. Toinen vuosi oli takana ja kolmas opiskeluvuosi alkamassa. Tiedossa oli, että syksyllä aloitamme tekemään ensimmäistä henkilökohtaista runoiltaamme. Työn alla oli lukea kesälomalla runoja. Olin ystävieni kanssa soutelemassa Ähtärijärvellä. Veneessä luin ääneen Aleksis Kiven koottujen teosta. Luin runoelman Lintukoto. Jo lukiessa ajattelin: ”Ei tämmöistä tekstiä voi olla olemassa – siis näin hyvää.” Luin runon ja sattumoisin soudimme saareen, joka oli kuin Kiven kuvaama saari, jonka keskellä oli niitty.

Saari Ähtärijärvellä.

Heti valmistuttuani perustin ensimmäisen oman teatterini. Vuokrasin teatterille oman paikan Helsingin Kalliossa. Kallio-lehti teki uudesta kalliolaisesta teatterista jutun. Haastattelussa epäilin, tokkopa teatteria olisin perustanut ilman Lintukoto runoelmaan törmäämistä.

Kallio-Lehti 9.3.2003

Aikoinaan kerkäsin varttua yli 30-vuotiaaksi ennen kuin innostuin lausumisesta. Eli osallistuminen Kajaanin Suomen nuori lausuja -kilpailuun oli myöhäistä. Mutta sain kuulla Rautalammilla pidettävästä valtakunnallisesta runonlausujakilpailusta nimeltä Eino Leinon -jalanjäljillä. Ajattelin, että tuollapa olisi hyvä kokeilla siipiään, mutta auta armias jos epäonnistun. Silloin on noloa, kun Rautalammilla oli pappina serkkuni ja sitä kautta koko sukuni varmaan seuraisi silmäkovana tapahtumaa. Päätin siksi kokeilla laakereitani salanimellä Jari Etti. Jotain olin etsimässä. Salanimen myötä ei kukaan häpeäsi jos häviäisin – luulin. Mutta minäpä menin voittamaan – paljolti varmaan Lintukodon ansiosta, jonka esitin vapaavalintaisena Leinon runon lisäksi. Pääsin oikein lehtiin salanimelläni muun muassa Savon Sanomiin ja Hesariin. Oli se silloin jo vähän noloa – salanimi.

Savon Sanomat 4.7.2004
Helsingin Sanomat, 5.7.2004

Syksyn 2007 olin Luovan yrittämisen kurssilla työstämässä teatteriani ja keväällä 2008 innostuin markkinoimaan lausumista muun muassa esittämällä Lintukoto runon Aleksis Kiven patsaalla Helsingissä.

Samana vuonna Mielenterveyden keskusliitto teki minusta jutun lehteensä:

Kun sitten täytin 50-vuotta oli minulle tärkeää juhlia pyöreitä esittämällä Lintukoto runoelma Ähtärijärven saarella, josta Lintukoto runossa mainittu niittu löytyy.

Kun vihdoin koitti vuosi 2014 alkoi Lintukoto saada ilmaa siipiensä alle. Juhlin moneen otteeseen tätä Aleksis Kiven syntymästä 180-juhlavuotta. Kuten seuraavista tallenteista vähän välittyy.

3.7.2014
10.10.2014
12.12.2014

Viimeisimmän teatterini – LEATEAtteri Osakeyhtiön – olemassa oloon tulon myötä olen työstänyt Aleksis Kiven teksteistä kokonaisuuden jolle tuli nimeksi Selvänäky. Teos päättyy Lintukoto runoelmaan jälkikaikuna kaikelle koetulle. En tiedä mitä olisin ilman Aleksis Kiven Lintukotoa. Selvänäkyä ei ainakaan olisi ilman sitä syntynyt. Lopuksi tallenne joka kuvaa esitykseni lentoon lähtöä. Tällaiseen lentoon rakkauteni Lintukotoa kohtaan voi ihmistä viedä.

Kevät 2020

Tekijä Jari Miettinen

Lausunta ja pöytäteatteri esitysten esittäjä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s